Odpowiednie doprawienie potrawy to spora umiejętność, wymagająca dobrego wyczucia smaku i odrobiny wiedzy o przyprawach.
Przyprawy polskiej kuchni są nam dobrze znane, bo korzystamy z nich na co dzień. Ale wraz z odkrywaniem smaków kuchni innych narodowości odkrywamy potrawy i przyprawy, które często wzbudzają nasz zachwyt.
Tak jest w przypadku kuchni gruzińskiej i tradycyjnie stosowanej tam przyprawy chmeli suneli.
Aromatyczna przyprawa
Jest mieszanką suszonych i drobno zmielonych ziół. Dobór ziół może być różny, ale podstawę chmeli suneli (https://planteon.pl/przyprawy-swiata/mieszanki-przypraw/chmieli-sunieli) stanowią koper, kolendra, bazylia, majeranek, szafran i ostra papryka. Proporcje mieszanych ziół są takie same z wyjątkiem szafranu i ostrej papryki, których dodaje się mniej.
Chmeli suneli nie jest ostrą przyprawą, ale za to aromatyczną, o bogatym smaku i aromatycznym zapachu. Ma żółto-zielonkawą barwę.
Smacznie i zdrowo
W kuchni gruzińskiej stosuje się chmeli suneli prawie wszędzie, do zup i potraw mięsnych, do sosów i sałatek. Dodanie jej do potrawy gwarantuje, że będzie miała świetny smak. Wspaniale komponuje się z potrawami mięsnymi duszonymi i to nie tylko w kuchni gruzińskiej.
Od jakiegoś czasu jest chętnie stosowana w naszej rodzimej kuchni. Ze względu na bogactwo smaku, ale nie tylko.
Ma wiele zdrowotnych właściwości z powodu połączenia tylu różnych ziół. Pobudza apetyt, chroni przed infekcjami, wspomaga układ trawienny oraz łagodzi wzdęcia i bóle brzucha.