Płyta grillowa, jak sama nazwa wskazuje, służy do grillowania. To urządzenie, które pozwala poddać obróbce termicznej wszelkiego rodzaju mięsa, ryby czy warzywa.
Płyty grillowe – rodzaje.
Płyty grillowe jak te tutaj najczęściej wykorzystywane są przez profesjonalne lokale gastronomiczne, nie oznacza to jednak, że są niedostępne dla klienta prywatnego. Istnieją płyty z powierzchnią gładką lub ryflowaną. Jeśli chodzi o zasilanie, wyróżniamy dwa rodzaje, czyli elektryczne lub gazowe. Płyta gazowa ma jedną, ale zdarza się, że znaczącą przewagę nad elektryczną. Jest bardziej mobilna, dzięki czemu można wykorzystać ją nawet w plenerze.
Płyta wykonana może być:
- stalowa,
- żeliwna,
- chromowana,
- ceramiczna.
Czym się różnią? Płyta stalowa przede wszystkim szybko się nagrzewa, co może być dużą zaletą, a także równomiernie rozprowadza temperaturę. Jest również łatwa do utrzymania w czystości. Płyta żeliwna jest wyjątkowo odporna na uszkodzenia. Jednak jej największą zaletę jest doskonała akumulacja ciepła, oznacza to, że rozprowadza ciepło lepiej od płyty stalowej oraz dłużej stygnie. Największym atutem płyty chromowanej jest higiena. Do jej powierzchni nie przywierają przygotowywane produkty, co wyklucza pozostałości mięs czy warzyw na jej powierzchni. Płyta ceramiczna to dobry wybór dla oszczędnych. Dzięki szybkiemu nagrzewaniu zużywa ona mniej prądu. Są to również płyty najczęściej wybierane w restauracjach fast food, głównie ze względu na jej łatwość utrzymania w czystości.
Kto kupuje płyty grillowe?
Głównym nabywcą są przede wszystkim lokale gastronomiczne, takie jak:
- burgerownie,
- kebabownie,
- restauracje,
- restauracje typu fast food.
Każdy lokal oferujący jakąkolwiek potrawę wymagającą grillowania musi być wyposażony w płytę grillową. W zależności od rodzaju działalności oraz przygotowania konkretnych potraw, płyta może być gładka lub ryflowana, o większej mocy lub mniejszej.
Wybór płyty grillowej to kwestia indywidualna. Wszystko zależy od potrzeb kupującego.