Coraz częściej staramy się tak zmieniać naszą dietę, by jak zawierała jak najwięcej cennych składników i prozdrowotnych produktów. Niestety nie wszystkie produkty reklamowane jako super zdrowe wytrzymują próbę czasu. Nie dotyczy to jednak nasion chia, których właściwości cenione są od wieków.
Skąd pochodzi chia?
Nasiona chia, czyli nasiona szałwii hiszpańskiej pochodzą z Ameryki Południowej, z terenów dawnych kolonii hiszpańskich. Lecznicze właściwości tej rośliny były jednak znane rdzennym mieszkańcom na długo przed tym gdy Kolumb dotarł do Ameryki.
Szałwia hiszpańska to roślina o szerokich, podłużnych liściach i fioletowych lub białych kwiatkach, zebranych w tak zwane okółka. Nasiona chia mają kolory od białych, przez szare, po czarne, są niewielkie, podłużne, mają góra 2mm długości.
Co kryje się w nasionach chia?
Chia uznawana jest za bardzo cenne uzupełnienie diety zwłaszcza wegetarian, z uwagi na całkiem sporą zawartość białka. Ale to nie wszystkie cenne składniki, które posiada. W nasionach chia znajdziemy również zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3, oraz dużą zawartość błonnika.
Nasiona te są również bogatym źródłem witamin i mikroelementów. Zawierają witaminy z grupy B, witaminę E, oraz magnez, wapno i fosfor. Jak ze wszystkim, także z chia nie należy przesadzać, mają one bowiem tak wysoką zawartość błonnika, że mogą podrażniać układ pokarmowy. Bezpieczna ilość dla dorosłego człowieka to 1 – 1,5 łyżki dziennie.