Profesjonalna gofrownica wykorzystywana jest w profesjonalnych kuchniach lub środowiskach komercyjnych. Są dostępne w wielu rozmiarach, kształtach i różnych cenach, ale wszystkie są przede wszystkim przeznaczone do użytku w restauracjach.
Co warto wiedzieć o gofrownicach profesjonalnych?
Nie wszystkie profesjonalne gofrownice są sobie równe. Posiadają takie funkcje jak zmienne ciepło, gotowanie na parze i automatyczne wyłączanie. Funkcje te zwiększają wygodę, ale także pomagają zapewnić, że gofry wyjdą dokładnie takie, jakich oczekujemy.
Gastronomiczne gofrownice mają wiele udogodnień, takie jak wyświetlacze, automatyczna regulacja temperatury i zmiana parametrów sprzętowych. Są większe, droższe i mają znacznie większą moc niż te przeznaczone do użytku domowego. Gofrownice z tej kategorii zazwyczaj produkują gofry w krótkim czasie, dzięki czemu są idealne do przygotowywania wielu porcji jednocześnie.
Odpowiednie wyposażenie gofrownicy profesjonalnej
Odpowiednie funkcje profesjonalnej gofrownicy sprawiają, że gofry są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Dzięki odpowiedniemu wytłoczeniu kształtu gofry wychodzą równomiernie, niezależnie od ilości ciasta. Co ważne, kształt może różnić się w zależności od producenta. Model może produkować wypieki w kształcie serca, prostokąta, kwiatu, wafla czy ćwiartki koła.
Automatyczne wyłączanie to kolejna cecha, która sprawia, że gofry są zawsze takie same. Funkcja ta zapobiega przypaleniu lub przegrzaniu gofra. Zapobiega to również wypadkom. Jeśli gofrownica nie posiada automatycznego wyłączania, bardzo trudno jest się zorientować, kiedy gofry są gotowe.
Profesjonalna gofrownica z regulacją temperatury umożliwia przyrządzanie gofrów w wielu różnych zakresach temperatur. Ważny jest też rodzaj materiału – to zwykle żeliwo lub aluminium – i zależy od tego masa.