Kardamon jest jedną z najdroższych przypraw świata. Bardzo popularny w kuchniach azjatyckich oraz arabskich coraz częściej doceniany jest także w Europie. Obok kucharzy z właściwości kardamonu chętnie korzystają farmaceuci i lekarze, producenci kosmetyków i perfum, przemysł monopolowy.
Kardamon jako przyprawa
W warunkach naturalnych kardamon jest rośliną wieloletnią z rodziny imbirowatych lubiącą wysokie temperatury i znaczną wilgotność powietrza. Najlepiej rośnie na Cejlonie, Półwyspie Indyjskim, Chinach, Indonezji oraz w Ameryce Środkowej.
Znacznie użytkowe mają nasiona kardamonu zamknięte w trójkątnych torebkach nasiennych. Przyprawa sprzedawana jest w formie suszu torebek, wyłuskanych nasion lub zmielona. Najlepszy i jednocześnie najdroższy jest kardamon niewyłuskany – bardzo długo zachowuje walory smakowe i zapachowe.
Mocny korzenny zapach i przyjemny cytrynowy posmak sprawiają, że przyprawa znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Doskonale nadaje się jako dodatek do dań wytrawnych z mięs, ryb, warzyw oraz deserów. W wielu państwach Azji, Bliskiego Wchodu i w Północnej Afryce ziarna kardamonu (https://planteon.pl/przyprawy-swiata/przyprawy-korzenne/kardamon-luskany) są dodatkiem do kawy. Kawa z kardamonem jest bardzo mocna, słodka jak ulepek – parzy się ją w tygielkach z metalu. Zmieloną kawę zalewa się zimną wodą i gotuje na ogniu. Pod koniec gotowania dodaje się dużo cukru i kardamonu. Jedna porcja kawy ma moc dwóch-trzech filiżanek espresso – lepiej nie pić jej wieczorem.
Właściwości lecznicze kardamonu
Kardamonowe nasionka to skarbnica witamin, minerałów oraz błonnika. Wśród bioaktywnych składników kardamonu są cyneol i limonen, które działają antyoksydacyjnie.
Kardamonem od tysiącleci leczono zaburzenia gastryczne: ból brzucha, nudności, wymioty.
Współcześnie zaleca się jedzenie kardamonu dla wzmocnienia systemu odpornościowego, w profilaktyce zakażeń bakteryjnych i jako lek wspomagający przemianę materii. Kardamon polecany jest osobom z nadwagą oraz zagrożonym cukrzycą typu 2.
Kardamon – przeciwwskazania
Najważniejsze przeciwwskazanie ma związek z alergiami – kardamon nie jest silnym alergenem i rzadko uczula, ale może się to zdarzyć.
Ze względu na brak wyników potwierdzających całkowite bezpieczeństwo stosowania kardamonu w czasie ciąży i podczas laktacji z przyprawy powinny zrezygnować przyszłe mamy i te już karmiące.
Spożycie kardamonu należy także ograniczyć podczas kuracji niektórymi lekami, m.in. aspiryną.