Profesjonalne szafy chłodnicze gastronomiczne odgrywają bardzo ważną rolę, dlatego też przy ich zakupie należy zwrócić uwagę na kilka kluczowych elementów. Sprzęt ten przyda się nie tylko w sklepach, ale również w renomowanych restauracjach i cukierniach. Bez profesjonalnej szafy bardzo trudno będzie utrzymać świeżość produktów spożywczych.
Na co zwrócić uwagę?
Przemysłowa szafa chłodnicza koniecznie musi być wykonana z wysokiej jakości materiałów, dzięki czemu nawet po wielu latach użytkowania spełniać będzie swoje podstawowe zadania. Ogromną rolę odgrywa również funkcjonalność szafy chłodniczej. Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że ogromną rolę odgrywa nie tylko pojemność, ale również rozmieszczenie poszczególnych półek. Godne polecenia są oczywiście oryginalne szafy chłodnicze gastronomiczne od renomowanych producentów, które poradzą sobie nawet przy bardzo intensywnej eksploatacji. Jeżeli chodzi o sam materiał, to najlepiej sprawdzi się popularna stal nierdzewna, która jest bardzo łatwa w utrzymaniu czystości.
Przydatne funkcje nowoczesnych szaf chłodniczych
Przemysłowa szafa chłodnicza coraz częściej wyposażona jest w specjalne drzwi samozamykające z zamkiem. W wielu lokalach gastronomicznych przydać może się także dodatkowa funkcja samoczynnego odmrażania. Przy wielu nowoczesnych szafkach chłodniczych gastronomicznych istnieje możliwość dostawienia dodatkowych półek albo specjalnych kółek, dzięki którym znacząco poprawia się mobilność sprzętu. Z praktycznego punktu widzenia najlepszym wyborem są szafy dwustronne przeszklone, które można wykorzystać do ekspozycji produktów. Na samym końcu warto wspomnieć o tym, aby w pierwszej kolejności postawić na ergonomiczne i energooszczędne szafy chłodnicze gastronomiczne, dzięki którym można znacząco obniżyć rachunki za energię elektryczną.