Cukier brzozowy, zwany ksylitolem, cieszy się coraz większą popularnością i coraz częściej można go odnaleźć na polskich pólkach sklepowych. Ten wyjątkowy cukier jest pod wieloma względami zdrowszy od tradycyjne stosowanego cukru białego, dlatego też warto zapoznać się z jego właściwościami. Dowiedz się więcej o cukrze brzozowym!
Właściwości ksylitolu
Ksylitol jest tzw. cukrem alkoholowym, co oznacza, że składa się on z jednej cząsteczki cukru i z jednej cząsteczki alkoholu. Swoim wyglądem i smakiem cukier brzozowy przypomina jednak biały cukier. Cukier ten jest jednak słodszy od sacharozy, co wynika z jego większej zdolności do pobudzania receptorów słodkiego smaku na języku.
Jak pozyskuje się cukier brzozowy?
Cukier brzozowy tradycyjnie produkowało się w kory brzozowej, jednak obecnie proces ten uległ zmianie. Na skalę przemysłową o wiele częściej wykorzystuje się kukurydzę, ponieważ dzięki jej zastosowaniu produkcja ksylitolu (https://planteon.pl/zdrowa-zywnosc/superfoods/ksylitol) może być o wiele tańsza.
Dlaczego warto spożywać cukier brzozowy?
Rafinowany cukier brzozowy jest o wiele mniej kaloryczny od cukru białego, a także posiada aż 14 razy niższy indeks glikemiczny. Wprowadzenie tego cukru do diety jest więc doskonałym rozwiązaniem dla diabetyków oraz dla osób dbających o linię. Regularnie spożywany cukier brzozowy działa również bakteriobójczo, a także wspomaga przyswajanie wapnia w organizmie, co pozytywnie wpływa na kondycję kości.