Peklowanie to nic innego jak konserwowanie żywności (najczęściej mięsa w przeróżnej formie) przy zastosowaniu soli peklowej. Peklowanie znane jest już od setek lat i niezmiennie chętnie wykorzystywane przez wielu producentów żywności.
Na czym polega peklowanie?
Peklowanie oparte jest na oddziaływaniu środka peklującego (najczęściej jest to sól peklowa) na mięso. W efekcie czego odprowadzona zostaje z niego woda, a sól przenika w jego struktury. Zastosowanie jej ma na celu innymi zwalczanie bakterii, co w efekcie ma prowadzić nie tylko do zwiększenia walorów smakowych mięsa, ale również jego trwałości. Peklowanie najlepiej wykonywać na możliwie jak najświeższym surowcu. Choć peklowanie ma wiele atutów to należy pamiętać też o jednej istotnej wazie – w jej efekcie mięso traci wiele cennych wartości odżywczych.
Co zamiast soli peklowej?
Bardzo często w procesie konserwowania mięsa zamiast soli peklowej stosuje się:
– sól kuchenną, która w wielu kuchniach stosowana jest nie tylko jako przyprawa, ale również i naturalny środek konserwujący;
– cukier (pozyskiwany z buraków bądź trzciny), choć być może wiele osób o tym nie wie jest również dość często stosowanym konserwantem w produkcji żywności domowym sposobem;
– saletra dawniej była dość powszechnie stosowanym konserwantem, dziś jednak stosowana jest zdecydowanie rzadziej (przede wszystkim ze względu na jej dość szkodliwe właściwości).