Tapioka stanowi coraz chętniej wybierany zamiennik typowej mąki. Powstaje ona z manioku, który rośnie przede wszystkim w krajach Ameryki Południowej i Środkowej. Nie zawiera ona glutenu i jest w związku z tym jest produktem hypoalergicznym.

Czym jest tapioka?

Jak wspomniano powyżej, tapioka (zobacz) wytwarzana jest z manioku. Jest to egzotyczna roślina, która należy do rodziny wilczomleczowatych. W wyniku mielenia bulw maniaku powstaje bogata w skrobię maczka, płatki lub niewielkie perełki.

W jakiej formie można spożywać tapiokę?

Bulwy manioku oraz produkowaną z nich mąkę można spożywać jedynie po ugotowaniu lub suszeniu. Zawierają one bowiem manihotoksynę, która łatwo zamienia się w kwas pruski i wykazuje działanie trujące.

Jakie są zastosowania tapioki?

Mączka z manioku może być wykorzystywana w kuchni do zagęszczania zup, musów, sosów, kisieli, puddingów. Stanowi ona zamiennik typowej mąki i jest niezbędnym składnikiem tak zwanej bubble tea.

Jakie właściwości prozdrowotne wykazuje mąka z manioku?

Mączka z manioku stanowi cenne źródło witamin i minerałów. Zawiera ona witaminy: B1, B2, B6C, PP, a także cynk, fosfor, żelazo, magnez, i wapń.

Jaką kalorycznością cechuje się mąka z manioku?

100 gram nie poddanej obróbce mąki z manioku zawiera około 350 kalorii. W trakcie gotowania silnie zwiększa ona jednak swoją objętość. W 100 gramach ugotowanej tapioki znajduje się zaledwie około 160 kalorii.

Czym jest i jakie właściwości ma skrobia oporna?

W składzie tapioki dominuje lekkostrawne białko oraz węglowodany. Nie zawiera ona glutenu i może być spożywana przez osoby borykające się z celiakią. Skrobia oporna pod wpływem fermentacji tworzy krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które stanowią doskonałą pożywkę dla dobroczynnej flory układu pokarmowego. Ponadto skrobia oporna reguluje również poziom cukru we krwi. Wpływa ona bowiem na zwiększenie wrażliwości komórek na insulinę. Może być zatem z spożywana przez osoby cierpiące na cukrzycę typu drugiego. Spożywanie mąki z manioku jest również polecane osobom z dolegliwościami związanymi z prawidłowym działaniem stawów oraz bólami zwyrodnieniowymi. Może być również spożywana przez chorych na wrzody żołądka oraz pacjentów, u których stwierdzono wrzodziejące zapalenie jelita grubego czy chorobę Leśniowskiego-Crohna.